Alles over…
Alles over…

Zwembadverwarming (deel 3)

Nadat ik alles bij elkaar verzameld heb kan het bouwen beginnen.

De aansluiting van de vloerverwarmingsunit op de warmte wisselaar was redelijk snel gebeurd. Nog wat zagen en knelkoppelingen en het geheel is redelijk snel aangesloten.

Volgende stappen zijn het maken van de verdelers, het rollen van de spiralen en de boel op het dak van mijn garage leggen.

De spiralen leggen ging nog even wat lastiger dan dat ik dacht. De slang is geleverd in 2 rollen van 500 meter dus ik moet ze eerst netjes doormidden delen: ik heb tenslotte 250 meter per segment nodig. Het afrollen is een irritant werk (voorzichtig uitgedrukt 🙁 ) en het maken van de spiralen valt ook nog niet mee. Ik maak de slang met tie-raps vast op een stuk gaas dat ik tijdelijk op een plank heb vast gezet. Maar goed, het valt nog steeds niet mee is voor een goed doel dus even doorzetten! Uiteindelijk houd ik het na 3 complete spiralen even voor gezien en wil ik eerst wel eens zien of het werkt. Ik stel de laatste spiraal dus nog even uit.

Het maken van de verdelers gaat ook redelijk eenvoudig. Omdat ik nog maar 3 complete spiralen heb zijn de verdelers ook nog maar voorzien van 3 aansluitingen op de foto.. Hopelijk werken de ontluchters goed, de verdelers komen automatisch wat schuin te liggen door de afsluitdoppen dus dat zou goed moet gaan.

Na eindelijk alles op het dak te hebben gelegd kan ik de boel aan gaan sluiten. Alle koppelingen aangelegd en op het laatste moment besloten om ook het (al aanwezige) drukvat van de centrale verwarming aan te sluiten, Er komt tenslotte zo meteen toch 2 bar druk of hoger op te staan en door de warmteverschillen zou de druk nog weleens flink kunnen fluctueren.

Na het vullen (en het repareren van een klein lekje) de boel aangezet. Op het dak was het al gauw 35 °C terwijl het buiten eigenlijk net boven de 20 °C was (maar wel zonnig). even later loopt er water met een temperatuur van ongeveer 30°C het systeem binnen en de temperatuur van het uitgaande circuit is 20°C. Alles lijkt te werken!

Update 29 juli

De laatste weken is het met tijden behoorlijk warm geweest en in die perioden loopt de temperatuur op het dak op tot zo’n 65°C. Het water wat van het dak afkomt blijft ongeveer 5°C onder zitten. Al met al hebben kunnen we het zwembad op een temperatuur van zo’n 26°C krijgen en houden in de wat koudere periodes!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Zwembadverwarming (deel 3)”