Alles over…
Alles over…

Zwembadverwarming (deel 2)

Na alles te hebben bedacht hoe ik het wil gaan doen nu nog even wat praktische zaken.. Onderdelen is ook wel handig natuurlijk.

Belangrijk hierbij is natuurlijk hoeveel tyleen-slang (PE slang) denk ik nodig te hebben. Verschillende bronnen gaven aan dat je voor zwembadverwarming ongeveer de helft tot ongeveer drie kwart van de oppervlakte van je zwembad moet hebben. In mijn geval zou dat dus tussen de 20 en 30 m2 betekenen. Omdat ik al besloten had tot het gebruik van 16mm PE-slang zou dat betekenen dat ik tussen een kleine 2000 meter slang zou moeten hebben (30m2 gedeeld door 0.016m = 1875 meter). Nu leek me dat wat overdreven en een wat betere kijk op de verkrijgbare solarmatten leert ook dat er flink wat ruimte tussen de ‘leidingen’ in zit. Dus ik heb besloten te beginnen met 1000 meter slang ofwel een oppervlakte van 16m2. Verwarmingsbuis aan de warmtewisselaar is al aanwezig er al dus dat hoeft niet meer.

Volgende ‘probleem is hoeveel segmenten ga ik maken. Alles draait om de hoe ik de slang op het dak ga neerleggen en na enige zoekwerk is de conclusie dat het het eenvoudigste is om spiralen neer te leggen. Volgende vraag is dan hoe groot wordt zo’n spiraal dan? Excel bracht uitkomst en met de juiste formule kom je een heel eind:

Omdat je de slang niet oneindig klein kunt buigen moet je dus rekening houden met de binnendiameter van de spiraal, de buitendiameter en uiteraard de dikte van de slang (beetje rekening houden met het feit dat je ze niet naadloos tegen elkaar aan kunt leggen). Voor de liefhebbers, de formule om dat bij benadering uit te rekenen (ik weet dat het veel preciezer kan) is:

(Buitendiameter2-Binnendiameter2)/slangdikte * π/4

Met mijn breedte van het dak kom ik er op uit dat ik het beste 4 x 250 meter kan gebruiken waardoor ik spiralen krijg van 125 meter lengte (er gaat nog de lengte af naar de verdelers etc..)

Boodschappenlijst

 • 1000 meter tyleenslang (voor 4 segmenten)
 • 10 PVC T-Stuk 32mm x 1/2″ T-Stuk 90 binnendraad (aansluiting slangen en ontluchters)
 • 12 PE-koppeling buitendraad 16mm x 1/2″
 • 2 PVC aftapset 32mm
 • 2 PVC lijmring 32mm x 1/2″
 • 2 meter 32mm PVC buis
 • 1000 tieraps 7cm
 • Vloerverwarmingsunit (2de hands, marktplaats)
 • druk en vulventiel (2de hands, marktplaats)
 • 2 x ontluchter 1/2″
 • Temperatuurcontroller STC-1000 (ebay)

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *